Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής στο Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας


Το δεύτερο εισαγωγικό εργαστήριο στην εκπαιδευτική ρομποτική πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας, σε ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από εκπαιδευτικούς του σχολείου με τη στήριξη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βυτίνας. 15 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 9-12 ετών κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν τα πρώτα τους ρομπότ-εξερευνητές, χρησιμοποιώντας δομικά υλικά, αισθητήρες και κινητήρες τύπου Lego wedo 2.0.

Το εργαστήριο υλοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, η διάρκειά του είναι πέντε μήνες, ενώ προσφέρεται δωρεάν για τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες. Για την υλοποίησή του συμβάλλει σημαντικά η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βυτίνας, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού.
Από τη συνεργασία αυτή Δημοτικού Σχολείου - Δημόσιας Βιβλιοθήκης αναμένονται επιπλέον δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά.



Η Ρομποτική αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο μάθησης που βοηθά τους μαθητές/-τριες να αποκτήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτεί η εποχή μας. Οι μαθητές/-τριες που προσπαθούν να φέρουν σε πέρας δοκιμασίες ρομποτικής, εκπαιδεύονται στην επίλυση προβλημάτων, καλλιεργούν την δημιουργικότητά τους και παράγουν καινοτόμες ιδέες. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ρομποτικής, είναι ότι συνδέει πολλά διαφορετικά γνωστικά πεδία με τρόπο μοναδικό. Έτσι μέσα από αυτή, οι μαθητές/-τριες συνθέτουν και εφαρμόζουν στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει από τα μαθηματικά, τους αλγορίθμους, τον προγραμματισμό, τη μηχανική και τις φυσικές επιστήμες γενικότερα. Η σημαντικότερη ίσως συμβολή της ρομποτικής στην εκπαίδευση είναι ότι συνδυάζει τη μάθηση με την ψυχαγωγία και το παιχνίδι, προάγει τη συνεργασία καθώς οι μαθητές/-τριες μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες και γενικότερα καλλιεργεί τη μάθηση με ένα τρόπο τόσο φυσικό, όσο είναι η αναπνοή μας.
(WRO Hellas).